16 mm, 8 mm başta olmak üzere peliküldeki kayıtlar ile, farklı formatlardaki analog kayıtlar olarak özetlenebilecek görsel-işitsel kayıtların büyük bir kısmı Enis Rıza’nın yapımlarına dair kayıtlardan oluşmakta. Bu kayıtların yanı sıra farklı arşivlerden derlenen kayıtlar da diğerleri gibi korunmakta -söz konusu kayıtlar sesli ya da sessiz olmak üzere- 1910’lardan itibaren günümüze uzanan bir dönemi kapsamaktalar. Tüm bu görsel-işitsel kayıtlar da kaynakları not düşülerek olabilecek en iyi şekilde araştırmacılara ve bireylerin erişimine açılacak.
Aktüel arşiv, 1970’lerden günümüze dek kaydedilen görsel-işitsel materyalleri kapsamakta. Toplumsal ve siyasi olaylar, sosyal yaşam, toplum, kültür, sanat, ekonomi başlıklarında çeşitlenmekte. Şu anda sınırlı örneklerini gördüğünüz bu kısa örnek, dijitalizasyon çalışması ilerledikçe diğer başlıklarla birlikte çeşitlenecek.
Dijital tarama (scan) işlemi öncesi, materyallerin belgesel filmlerde yer alabilmesi için video kamera ya da fotoğraf makinesi ile yeniden kayıtları (reprodüksiyon) yapılmakta idi. Dolayısıyla bazı materyaller de analog video ortamında ya da fotoğraf/dia olarak koleksiyonda yer alıyor. Bu hareketsiz materyallere (gazete, dergi, kitap, belge, fotoğraf, dia vb.) belgeliklerden ya da çeşitli koleksiyonlardan ulaşmak mümkün. Ancak bu koleksiyon, yapımlar bağlamında derlenen arşivleri de birer kaynak çalışması olarak kabul ederek korudu. Ve ArchiveIST, yapımların tematik içerik bağlamında erişime açılmalarını aynı derecede önemsiyor.
70’ler, 80’ler ve 90’lar hareketli arşivler başta olmak üzere, diğer dönemlere ait hareketsiz materyallerden oluşan reklam arşivi Türkiye’nin toplumsal tarihine dair verileri barındırıyor.
Bilim insanları, araştırmacılar, tanıklarla sözlü tarih çalışmaları ve derin söyleşiler. Kadın, çocuk hakları, insan hakları, çevre, ekoloji ve kent hakkı, göç, yakın siyasi ve sosyal tarih, bu çalışmaların öncelikli konuları oldu. Gerçekleştirilen tüm yapımların orijinal kayıtları korunduğu gibi, deşifreleri ve devamlılıkları ile bağımsız sözlü tarih çalışmaları da künyelendi ve korundu. Yüzlerce kişi ile gerçekleştirilen görsel-işitsel kayıtların tam sayısı, diğer kapsamdaki kayıtlarla birlikte envanter çalışması tamamlanınca netleşecek.